Které sušičky potravin prošly testem?

Opět je zde sezóna sušení jablek, hroznů, hub a dalšího ovoce i zeleniny. Jakou sušičku ale vybrat? Výsledky dTest ukázaly, že vyšší cena výrobku ještě nezaručuje jeho kvalitu.

0

V laboratorních testech byly sušičky potravin hodnoceny podle několika
parametrů – obsluha, bezpečnost, hlučnost, spotřeba energie, konstrukce,
ale nejdůležitější bylo samozřejmě samotné sušení. „Hodnotili jsme,
jak rychle, rovnoměrně a účinně dokážou přístroje usušit jablka,
jahody, hroznové víno, houby a hovězí maso,“ říká Hana Hoffmannová,
šéfredaktorka dTestu. Přístroje ale zvládají sušit například i meloun,
švestky, meruňky, pomeranč, ananas, ryby, těstoviny či bylinky.

Nejčastější nedostatky

Produkt od produktu se samozřejmě lišila doba, za kterou se daná
potravina vysušila. „U jahod a hub se doba sušení pohybovala
v závislosti na modelu od tří do 15 hodin, u jablek od šesti taktéž do
15 hodin. Maso ale přístroje sušily sedm až 19 hodin,“ poznamenává
Hoffmannová, a dodává: „Z pohledu výsledné kvality se nejvýznamnější
rozdíly mezi přístroji projevily při sušení hroznů a jahod, na druhou
stranu houby či jablka zvládly všechny sušičky bez problémů.“ Mezi
nejčastější zjištěné nedostatky patřila přesušenost, změna
konzistence po 24 hodinách po sušení a nerovnoměrné usušení
naskládaných potravin.

Jak probíhá proces sušení

Domácí sušičky potravin fungují tak, že přístroj nasává vzduch
z okolí, ohřívá ho na předem nastavenou teplotu a ventilátorem jej
vhání do vnitřního prostoru sušičky, kde jsou na platech rozloženy
potraviny. Část vzduchu proudí ven ze sušičky, část se nasává zpět,
dohřívá na požadovanou teplotu a znovu míří mezi plata.

Kvalita sušení

Z pohledu kvality sušení si nejlépe vedla sušička G21 Paradiso Big
díky rovnoměrnému sušení a i v senzorickém hodnocení usušených
potravin si odnášela převážně velmi dobré známky. Pomyslnou korunu však
získal jiný přístroj. „Celkovým vítězem se stala sušička Domo
DO325VD, která dobře suší, je bytelná, málo hlučná a mnoho neváží.
Cenově navíc patří mezi nejlevnější testované sušičky,“ chválí
vítěze Hoffmannová, a dodává: „I další dvě místa na pomyslných
stupních vítězů obsadily levné sušičky, které svojí cenou nepřesáhly
1000 korun.“

Sušení je vhodný způsob, jak uchovávat potraviny a ve srovnání ze
zavařováním a zamrazováním je šetrný i k vitamínům. Výjimkou je
vitamín C, kterého se při sušení ztratí až 80 %, a beta karoten, jehož
podíl se snižuje o polovinu. Díky nízkému obsahu vody a vyššímu podílu
cukrů jsou sušené plody dobrým zdrojem energie například na cesty nebo pro
mlsouny k zobání. Uskladněné v suchém, chladném a tmavém prostředí
navíc vydrží až rok.