Vytvořte si zásoby ze sezonních produktů: Sušte, mrazte a zavařujte

Ne, ještě není pozdě. Stále se můžete vybavit sezonním ovocem a zeleninou na zimní dny. Jak na to? Posviťte si s námi na sušení, mražení a zavařování a vyzkoušejte všechny tři způsoby.

0

Sušte kdykoliv a kdekoliv

Díky elektrickým sušičkám si všichni můžeme ovoce i zeleninu dopřávat po celý rok. Při sušení si totiž plody zachovají 70–80% vitaminů a množství dalších prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, vláknina či minerály. Tradičně se suší jablka, hrušky, meruňky či švestky, ale můžete zkusit prakticky cokoliv. „Velký boom v posledních letech zažívá sušení masa, ryb, domácích těstovin ale i bylinek a koření. Skvělý všestranný pomocník je například sušička SENCOR SFD 6600BK, který je skladný, a přitom ohromí svou sušící plochou 1,18 m2 , což je o více jak polovinu více než běžná sušička s průměrem 32 cm,“ radí Jan Rambousek, produktový manažer značky Sencor.

Doba sušení závisí na druhu ovoce či zeleniny, obvykle to bývá 6–8 hodin. Déle trvá výroba sušeného masa. Tam je třeba od masa odřezat co nejvíce tučné části, nakrájet jej na  proužky o  síle 6–8mm. Následně tyto plátky dát do igelitového sáčku spolu s marinádou a několik hodin marinovat v ledničce. Doba sušení se pohybuje mezi 5 až 15 hodinami, záleží na síle proužků. Pokud se rozhodnete sušit bylinky, je důležité je zpracovat v co nejkratší době po nasbírání, abychom zajistili jejich kvalitu. Že jsou bylinky dostatečně usušené poznáme tak, že při pomačkání šustí a rozpadají se na malé části.

Zamrazte do zásoby

Mražení je jedním z  dalších způsobů, jak uchovávat podzimní úrodu po celý rok. Z podzimního ovoce můžeme zamrazit třeba švestky, ale také jablka. Ty nejlépe rovnou nastrouhejte a pokapejte před uložením do mrazáku citronovou šťávou. Je vhodné ovoce rozdělit do menších igelitových pevně uzavíratelných sáčků pro pozdější snadnou manipulaci. Právě těsné uzavření a odstranění přebytečného vzduchu jsou hlavními faktory pro uchování co nejvyšší kvality zamražených potravin a zachování co možná nejvyššího množství jejich cenných vitaminů. Sezonní produkty pak můžete během celého roku využít jako součást ranních ovesných kaší, zmrzlinových pohárů, koláčů a dortů. Zamrazit se dá téměř vše, pokud jste tedy letošní rok měli například příliš velkou úrodu špenátu či mangoldu, neváhejte a zpracované listy stejným způsobem uložte do mrazáku. Dary vaší zahrádky vám tak budou k dispozici celoročně.

Vyrobte si džem nebo sirup

Není nic lepšího, než si pochmurné ráno zpříjemnit čerstvým křupavým pečivem namazaným máslem a domácí marmeládou. Příprava džemu je přitom velmi jednoduchá. Na základní recept si vystačíte s vybraným ovocem a želírovacím cukrem. Využít můžete i aktuální plody podzimu. Skvělá jsou například jablka v kombinaci s netradiční chutí dýně Hokkaidó. Jablka a dýni vložíme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a citronovou kůru. Vše vaříme na mírném ohni do změknutí. Poté vmícháme želírovací cukr a můžeme dochutit skořicí nebo zázvorem. Pokračujeme v mírném varu do zhoustnutí (cca 20 minut). Vzniklou marmeládou plníme skleničky se šroubovacím uzávěrem.