Jak pandemie změnila pohled na bydlení? Inspirujte se novými trendy

Uplynulé dva roky přinesly řadě rodinám po celém světě absolutní změnu v každodenním životě. Nutnost zastávat více doma – pracovat, učit se, relaxovat na jednom místě – ovlivnila pohled na architekturu a interiérový design. Aktuální trendy v bydlení ovlivněné pandemií jsou ve znamení variability či automatizace. Pokud zrovna stavíte dům, inspirujte se.

0
Zdroj: Unsplash.com

Pracovní místo pro každého

Během pandemie jsme pracovali na dálku, studovali online, zatímco malé děti nám běhaly pod nohama. Víc než kdy předtím jsme si tak otestovali, zda je naše bydlení připravené na to, aby v něm pracovalo více lidí najednou. Kromě toho pandemie vedla ke změně myšlení zaměstnavatelů a v současnosti to vypadá, že home office bude také po skončení pandemie normou.

Zdroj: Unsplash.com

Moderní rodinné domy tak budou potřebovat pracovní místa pro každého. Každý by měl mít svůj klidný koutek, kam se ukryje před zbytkem domácnosti. Nemusíte mít hned několik pracoven, to je finančně i prostorově náročné. Ale dobře vyřešený interiér s posuvnými stěnami je dobrým řešením. Nezapomeňte, že pracovní prostor by měl jít zcela oddělit a uzavřít, abyste mohli v klidu telefonovat.

Variabilní prostory s variabilním nábytkem

Tento trend úzce souvisí s prvním bodem. Pokud plánujete nový dům a chcete ušetřit, prostor nemusí být přehnaně velký. Stačí, když bude šikovně řešený a jednotlivé zońy bude možné od sebe oddělit. I proto se předpokládá, že služby interiérových architektů a truhlářů budou čím dál vyhledávanější.

Zdroj: Bigstockphoto.com

Při plánování propojeného obýváku s kuchyní, myslete na případné oddělení těchto zón. Hosťovský pokoj může sloužit jako pracovna. Postel pro hosty totiž nemusí zbytečně zabírat celý pokoj. Můžete zvolit například vyklápěcí či rozkládací variantu.

Automatizace domácnosti jako základ

Před pandemií byly většinu dne naše příbytky často neobývané. Byli jsme v práci, ve škole, trávili jsme večery venku, jezdili jsme na víkendy pryč. Během kronakrize se tento koncept zcela změnil a najednou byla řada lidí nucena zůstávat doma téměř non-stop. Potřeba mít dobře nastavené topení nebo chlazení tak byla mnohem intenzivnější než předtím. Lidé zjistili, jak úžasné je ovládat topení přímo z mobilu, a začali se zajímat o další prvky automatizace v domácnosti. V moderním rodinném domě řeší automatizace starost o domácnost, ale také šetří finance a náš čas. Automatizace jde ruku v ruce s potřebou kvalitního wi-fi signálu po celém domě.

Zdroj: Pexels.com

Generační dům je zase in

I když se zdálo, že velké domy pro více generací jsou už dávno pasé, během pandemie opět získaly své opodstatnění. Lidé se začali vracet do domu svých rodičů, nebo naopak rodiče se stěhovali z praktických důvodů ke svým dětem. Podle odborníků však už ale nejde jen o dočasný trend. Kvůli stoupajícím cenám bydlení je možné, že přetrvá. Moderní generační dům bude obsahovat více bytových jednotek, ale také společné prostory na setkávání celé rodiny. Při stavbě domu proto myslete do budoucna, alespoň v perspektivě deseti let.

Dům plný zeleně

Během karantény či izolace často člověk nemohl ani do přírody, sportovat, jeho domov se mu stal tím jediným prostorem, kde mohl být. Lide se proto vrhli na rekonstrukce i drobné úpravy, ale soustředili se také na vpuštění zeleně do svých obydlí. V případě rodinných domů se stalo pozvolné propojení interiéru s exteriérem naprostou nutností. Na terasu se nově nahlíží jako na další pokoj v domě.

Zdroj: Pexels.com

Zelená budoucnost bydlení

Zájem o ekologická řešení během pandemie vzrostl. Při stavbě či rekonstrukci domu proto myslete na to, že budoucnost je čím dál zelenější a moderní technologie využívající obnovitelné zdroje jsou nutností. Řada lidí při stavbě třeba zapomíná, že i auta budou v blízké budoucnosti téměř výhradně elektrická. I když to aktuálně není váš případ, i tak už přemýšlejte nad tím, jak a kde budete nabíjet své budoucí elektrické auto. Připravte na to prostor i elektrickou síť.

Zdroj: djsarchitecture