Grilovat lze i mimo letní sezónu

0

Mýtus č 1: grilování škodí tělu a linii

Příprava masa či zeleniny na rozžhavených grilovacích deskách prošla
mnoha inovacemi, při kterých se myslelo i na zdraví a štíhlou linii.
Stačí si jen vhodně vybrat. Moderní elektrické grily jsou vybaveny senzory
teploty, aby co nejefektivněji nakládali s teplem podle typu grilovaného
pokrmu. Bát se není třeba ani přibírání na váze, moderní grily
dokáží přebytečný tuk odvést mimo připravovaného jídla. Při výběru
je však důležité „prozkoumat“ i povrchovou úpravu grilovacích desek
– v případě použití nepřilnavých materiálů bude potřeba
užívání oleje minimální.

Mýtus č 2: grilovat se dá jen v létě

Elektrické grily bodují i z dalších důvodů – hlavně prostorových.
Na rozdíl od klasického grilu na uhlí či plyn, které vyžadují otevřený
prostor a dobré počasí, elektrický nabízí univerzálnější využití.
Nemluvě o ekologičnosti a skladnosti. S elektrickým kontaktním grilem
můžete klidně grilovat ve své panelákové kuchyni i v lednu, přičemž
bez problémů zastoupí i tradičních pomocníky, jako jsou pánev,
elektrická trouba či mikrovlnka. To vše s minimálním nepořádkem.

Mýtus č 3: gril je jen na maso a zeleninu

Nejen maso, ryby a zelenina patří na gril. Výborně chutnají i sýry a
grilované ovoce. Na elektrickém kontaktním grilu zvládnete i sladké
dezerty, včetně palačinek a lívanců na víkendové snídaně s rodinou,
či rychlé zapékané bagety a sendviče pro nečekanou návštěvu.

Top recept na gril

Grilované rolky z vepřové panenky plněné sýrem, anglickou
slaninou a čerstvou bazalkou nebo čerstvou majoránkou

• vepřová panenka 800 g • plátkovaná anglická slanina 8 plátků
• sýr le gruyére nebo kvalitní ementál 8 plátků • čerstvá bazalka
dle chuti • sůl, čerstvý mletý pepř • špejle

Vepřovou panenku rozkrojíme na roládu a mírně přes potravinářskou
fólii rozklepeme. Maso osolíme, opepříme, nyní položíme angl. slaninu,
sýr a čerstvé lístky bazalky a zabalíme do tvaru rolády. Nakrájíme na
asi 2 cm silné plátky, které napíchneme na špejli, potřeme panenským
olivovým olejem a na rozpáleném grilu cca 180°C grilujeme. Čas je závislý
na stupni propečení. Podává se s křupavou bagetou nebo grilovanou
zeleninou.