Domácí udírna od Kaisera: Mrkněte, na kolik vás vyjde

Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na dobroty s příjemným kouřovým aroma? Kvalitní uzeniny včetně uzeného masa, ryb, sýrů nebo ořechů si můžete připravit doma během několika málo hodin. Podívejte se, na kolik vás domácí uzení vyjde.

0
Foto: Kaiser

Kolik stojí domácí udírna?

Maso, sýry, domácí klobásy a další dobroty získají díky kouři specifickou chuť i vůni. Protože kvalita uzenin ve velkých řetězcích nebývá příliš vysoká, vyplatí se hledat alternativu. Naštěstí si dnes snadno připravíte uzené pochoutky na vlastní zahradě za pár korun. Pokud se rozhodnete pro tzv. ready-made udírnu, během 5 minut máte vybaleno i poskládáno a uzení může začít.

Přenosné a rybářské udírny s univerzálním ohništěm na dřevo a možností umístění topné spirály jsou ideální pro začátečníky. Pořídíte je od 1 700 Kč do 9 500 Kč. Udit v nich můžete od jara až do podzimu. Chcete-li si užívat uzení i během zimy, zvolte izolovanou udírnu s dvojitým pláštěm a šikovnou izolací. Kvalitní stojí od 13 000 Kč do 19 000 Kč v závislosti na velikosti.

Připočítejte provoz domácí udírny

Udírny se pyšní ekonomickým provozem, který šetří vaši peněženku. Za hodinu uzení zaplatíte zhruba 3 až 5 Kč. Do provozních nákladů je nutné započítat i kvalitní dřevo na uzení. 500 g dřevěné štěpky za 40 Kč vám vydrží až na 6 hodin uzení.

Pozor: Udírna s elektrickou spirálou vyžaduje jemnou štěpku nebo bukové piliny. Jejich cena se však od hrubšího dřeva na uzení příliš neliší.

Foto: Kaiser

Za jak dlouho vyudíte základní potraviny

  • Ryby 1,5 až 3 hodiny
  • Vepřový bok nebo krkovice 6 až 7 hodin
  • Kuřecí nebo kachní prsa s kůží 3 až 4 hodiny
  • Klobásy syrové 5 až 6 hodin
  • Klobásy tepelně upravené 2 až 3 hodiny
  • Sýr 2 až 4 hodiny
  • Tofu 2 až 3 hodiny

5 důvodů, proč se vyplatí domácí uzení

1. Vyudit lze téměř vše od masa až po ovoce

Domácí udírna si poradí se všemi druhy masa od hovězího až po rybu. Je na vás, zda se rozhodnete pro celé kuře, nebo dáte přednost jemnému plátku masa. Udírna vykouzlí i lahodné uzené sýry, tofu, vejce, zeleninu nebo některé druhy ovoce. Delikatesa je pak domácí uzená sůl nebo paprika.

Foto: Kaiser

2. Výborná chuť

Pravého kouřového aromatu pečením či grilováním nikdy nedosáhnete. Na vyuzených dobrotách si s radostí pochutná celá rodina, přátelé i zvědaví sousedé.

3. Křehké maso

Obrovskou výhodou uzení je úžasná struktura masa. Vlákna působením kouře zkřehnou a svalovina jde krásně od kosti. I uzené ryby se doslova „rozpadají“.

4. Široký výběr

Vybírat můžete mezi udírnami na dřevo, uhlí, plyn či elektřinu. Rozdíly panují i mezi materiálem, objemem a designem. Konkrétní typ udírny volte podle toho, co se chystáte připravovat, kolik toho bude a kolik místa na zahradě, nebo balkoně máte.

5. Snadná obsluha

Uzení v pohodě zvládnou i začátečníci, a to hlavně v už hotových, třeba plechových, udírnách. Díky intuitivnímu ovládání máte nad přípravou jídla naprosto kontrolu. Vždy přesně víte, jakou má maso vnitřní teplotu či vlhkost, a kdy bude dobrota připravená ke konzumaci.

Tak raušovní uzení a dobrou chuť!