Nenechte přípravu vánoční tabule na poslední chvíli. Máte vše, co budete potřebovat?

Vánoce si vyžadují kromě dobrého jídla také dokonale prostřený stůl. Jistě se shodneme, že náš celkový kulinářský zážitek ovlivní i výzdoba jídelního stolu. To platí dvojnásob o Vánocích. Nepodceňte přípravu a inspirujte se již nyní. Nechybí něco ve vaše kuchyňském itineráři? Dokupte si to již nyní bez stresu a buďte večer 24. prosince připraveni.

0

Ubrus je základ úspěchu

I při volbě ubrusu na slavnostní tabuli byste se měli řídit pravidlem, že v jednoduchosti je krása. „Základem by měl být jednoduchý, například čistě bílý ubrus, který podtrhne celkový dojem. Volit můžete i světlejší pastelové či zemité barvy, v zimních měsících se nebojte ani červené či dalších tmavších ubrusů v kombinaci s metalickými barvami,“ radí Veronika Glanville z Bonami.cz.

Důležité nejsou jen barvy, ale i správné parametry. Hlavní ubrus by měl přibližně o dvacet až třicet centimetrů přesahovat okraje stolu. U designových stolů, kde nechcete jejich vzhled zcela schovat pod ubrus, lze využít tzv. běhouny či naprony. To jsou dekorativní ubrusy, které můžete použít samostatně nebo je položit na hlavní ubrus tak, že jej nepřekrývají, pouze jej krásně doplní. Napron má obvykle čtvercový tvar, proto se hodí na stoly ve tvaru čtverce, běhoun je dlouhá šála, která poslouží pro dozdobení podélného stolu.

Při dekorování také zohledněte, z jakého materiálu je ubrus vyrobený. Například damaškový ubrus, který se vyznačuje detailními vytkanými vzory, bude působit slavnostním dojmem bez jakéhokoliv dalšího zdobení. „Pokud máte hladký jednobarevný ubrus, k umocnění slavnostní nálady využijte např. právě napron, který vám svým vzorem a barvou pomůže doladit slavností tabuli. Pokud napron nemáte k dispozici, můžete dát pod každý talíř látkové prostírání, oboje ale nepoužívejte současně, stůl by působil přeplácaně,“ upozorňuje Veronika Glanville.

Nezapomeňte na ubrousky

Ač je k běžnému stolování nepoužíváme příliš často, na slavnostní stůl neodmyslitelně patří i ubrousky. Ubrousky totiž podtrhnou styl sváteční tabule. Naaranžované ubrousky vypadají lépe, když jsou látkové a laděné do jednoho tónu s celkovou estetikou stolové dekorace. Ty také mohou zůstat na stole po celou dobu. Papírové ubrousky použijeme při stolování také k praktickému využití, navíc se nemusí prát, takže se jednoduše vyhodí a nahradí novými. Látkové nám většinou poslouží jen jako dekorace. Textilní ubrousek se dává při jednoduchém stolování vlevo od vidličky, jinak jej můžete kreativně složit do nejrůznějších podob. Tak se nebojte experimentovat a buďte kreativní.

Pravidla zakládání příboru

Při zakládání příboru vždy záleží na chodech, které chceme podávat. Maximum jsou však vždy 3 vidličky, 3 nože, polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Nejblíže k talíři najdete příbor pro hlavní chod, dále následují příbory na ostatní chody.

Když tedy začnete jíst, budete příbory postupně odebírat z kraje. Obecně platí, že nůž je otočen ostřím k talíři, vzdálenost konců všech příborů od okraje stolu je stejná (volně splývají s okrajem talíře) a vzdálenost jednotlivých příborů mezi sebou je 3–5 mm. Využít můžete i prostor nad talířem, kam patří dezertní vidlička, případně malá vidlička a nůž na sýry. Vlevo od talíře je pak ideální místo pro odkládací talířek. Ten slouží k rozkrojení pečiva nebo například k odkládání kostí. Zejména při štědrovečerní večeři by rozhodně neměl chybět.

Sklo a talíře

Skleničky můžeme zakládat buď do trojúhelníku, oblouku nebo do řady, vždy však maximálně 3 sklenice, aby stůl nebyl nepřehledný. Pokud hostům podáváte aperitiv, například sekt, přineste jej na stůl zvlášť, je vhodnější další sklenice servírovat těsně před nebo zároveň s podávaným nápojem. První po ruce by měla být sklenice na nápoj, který budete pít jako první. Obvykle se jedná o sklenici na bílé víno, vedle ní stojí sklenice na červené a vše doplňuje sklenice na vodu.

„Talíře by neměli být na stole více než dva. Mělký umístěte dva centimetry nad okraj stolu, na něj pak přijde talíř hluboký. Je na vás, zda ubrousky složíte na mělký talíř nebo až do hlubokého. Důležité je, aby hosté měli všechno důležité nádobí na stole ve chvíli, kdy k němu usednou.

Nebojte se dalšího zdobení

I když už bude váš stůl působit s nádobím a textiliemi slavnostně, nebojte se tabuli ještě dozdobit. Svěže bude vypadat s čerstvými květinami, které místnost navíc hezky provoní. Na svátečně prostřený vánoční stůl patří svíčka, svícen či nazdobený adventní věnec. Například při štědrovečerní večeři rozžehnutá svíčka působí důvěrně a vytváří intimní světlo domova. Svíčky vybíráme klasické v jednoduchých liniích a ladících barvách. Pro nás jsou ale dlouhé bílé svíce nepřekonatelnou klasikou. Vhodný svícen zvolte podle typu stolu. Na rustikální stůl se bude hodit svícen stylový, tepaný. K modernímu stolu by se hodil svícen dobový, moderní. Pamatujte ale, že méně je někdy více. Snažte se dekorace sladit a nepřehánět to s nimi.

Již je čas

„Ke stromečku jdeme všichni krásně ustrojení a stejně tak si naše vánoční tabule zaslouží slušivé prostírání. Teď je ten správný čas vytáhnout pečlivě střeženou sadu nádobí po babičce. A jestli v komodě žádnou takovou nemáte je ideální čas si pořídit jídelní set, příbory, sklenice na přípitek i dekorace s vánočními motivy,“ radí správné načasování Veronika Glanville z Bonami.cz.

Autor: Veronika Pavlisová

Foto: Bonami

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here