Nejoblíbenější vánoční stromek? Jedle kavkazská je trendy, krásná i udržitelná

Blíží se vánoční čas a s ním spojená výzdoba domácnosti. Tou nejdůležitější, která nesmí chybět v žádném domově, je krásně nazdobený vánoční stromeček. Podobně jako jiné dekorace, i vánoční stromky podléhají trendům.

0
Foto: Pexels/Valeria Vinnik

„Zatímco před pár lety dominoval českým domácnostem především smrk, dnes je stále oblíbenější jedle kavkazská. Lidé ji preferují kvůli hustému jehličí, sytě zelené barvě, delší výdrži v teplém prostředí, ale také větší udržitelnosti,“ říká Petr Novák ze společnosti BAUHAUS.

Majestátní vzhled a celá řada benefitů zajišťují jedli kavkazské v posledních letech značnou popularitu. Ze všech druhů stromů zvládá přechod ze studeného do teplého prostředí nejlépe a velmi dobře snáší i delší pobyt ve vytápěné místnosti. Jehličí si uchovává dlouho zelené a s vůní lesa. Navíc nepíchá –jehličí je měkké, takže manipulace se stromkem je snazší. Vyznačuje se i symetričností a krásným pyramidovým vzhledem. Rovnoměrné rozložení větví činí jedli esteticky krásnou a zároveň ji dodává větší stabilitu, kterou oceníte nejenom při ukládání do stojanu, ale také při zdobení.

Hlavně udržitelně

Jedle kavkazská však splňuje ještě další požadavek ze strany zákazníků, a tím je udržitelnost. Lidé preferují stromky z plantáží, u kterých mají jistotu chemické nezávadnosti a šetrnosti vůči přírodě. „Zákazníky dnes nezajímá pouze vzhled stromků, ale také jeho zdraví a původ. Chtějí si být jistí, že nákupem přispívají k šetrnému pěstování. V odborných centrech BAUHAUS zakoupí kavkazské jedle z dánských plantáží s trvale udržitelným hospodářstvím. Stromky pocházejí z ekologické produkce a jsou pěstovány bez použití chemických postřiků,“ říká Petr Novák.

Pro vyznavače udržitelnosti jsou další oblíbenou alternativou stromky v květináči. Jedle prodávané naším prostřednictvím jsou pěstovány v kontejnerech a mají rozvinutý kořenový systém. V interiéru vydrží výrazně déle než řezané stromky. Pokud se chystáte na výsadbu stromku po vánočních svátcích, je nutné naopak tyto stromky ponechat v teplém prostřední jen pár dní, aby nedošlo k probuzení ze zimní fáze do vegetační. Stromky pěstované v kontejneru mají výrazně vyšší pravděpodobnost ujmutí než standardně prodávané stromky pěstované ve volné půdě s následnou razantní redukcí kořenů.

Krásný stromek po delší dobu

O výdrži stromku během Vánoc rozhoduje také správná péče. Jakmile stromek vyberete, je praktické nechat kmen ofrézovat na průměr 6 cm, čímž se připraví pro usazení do stojánku. Jestliže máte doma modernější rychloupínací stojánek, frézování není nutné. Stačí jen seříznout patku kmene o přibližně 2 až 3 cm, aby strom lépe sál vodu. Pro pohodlný převoz i skladování si nechte stromek obalit sítí a případně igelitovým obalem, který ale hned po příjezdu domu opět odstraňte. V opačném případě by docházelo k zapařování stromku. Síť ponechte až do doby usazení ve stojánku. Mezitím ho nechte uskladněný na chladném místě bez přístupu přímého slunečního světla.

Jakmile je stromek uchycený ve stojánku a výzdoba hotová, věnujte pozornost především pravidelné zálivce. Do stojánku nalijte dostatečné množství vody, kterou průběžně doplňujte. Strom ji spotřebuje až půl litru za den. Pro delší výdrž je možné přidat trochu cukru, který mu dodá energii. Podstatné je také umístění na vhodném místě. „Stromky preferují nižší teplotu vzduchu, lepší je pro ně tedy chladnější kout. Vedle topení nebo v přetopené místnosti budou rychleji usychat. Svědčí jim i vyšší vlhkost vzduchu, proto se je nebojte pravidelně osvěžit rozprašovačem s vodou,“ doplňuje Petr Novák.