Předsevzetí do nového roku: Zdravá a udržitelná domácnost

Přemýšlíte o nových předsevzetích do nového roku? Zkuste si na seznam připsat: „Zdravá, udržitelná a úsporná domácnost pro moji rodinu!” Nový rok je ideální čas, kdy se do změn pustit.

0
Foto: Pixabay/Khaligo

Mohlo by se zdát, že pokud chcete vytvořit domácnost ohleduplnější ke zdraví a přírodě, čekají vás velké změny a také investice. Pravdou ale je, že udržitelný životní styl můžete podpořit i malými kroky a už drobné změny ve vašich zvycích mohou mít velký efekt a vést dokonce i k úsporám. Udělat menší krůčky přitom může být mnohem jednodušší a zároveň je také snazší u těchto drobných změn vydržet a dále na nich stavět. Začít s nimi přitom může každý z nás. A kdy jindy se do nich pustit než v čase, který symbolizuje změnu?

1. tip – změňte své nákupní chování

Jste zvyklí kupovat běžná balení a do obchodu chodit častěji? Pak vás možná překvapí pozitivní dopad, kterého dosáhnete nákupem větších ekologičtějších balení, která jsou zároveň i cenově zvýhodněná. Pokud sáhnete namísto po klasických baleních po větších papírových bag-in-boxech, můžete značně přispět ke snížení plastového odpadu. Značka FeelEco v loňském roce u svých výrobků přešla z 15 l kanystrů na 10 l papírové bag-in-boxy. Tento krok přitom na stejné množství produktů ušetří 75 % plastu, 35 % hmotnosti obalů a oproti menším balením produktů také sníží uhlíkovou stopu o 53 %. Nákup ve velkých baleních a opakované doplňování menších obalů je navíc i praktický a s ohledem na jejich prodej převážně v e-shopech i pohodlný. Ušetříte hned několik cest do obchodu, čímž v případě cest autem můžete opět přispět k ohleduplnějšímu přístupu k přírodě, a současně máte možnost produkty doma doplňovat dle potřeby. Větší balení jsou také cenově výhodnější, ušetříte tak tedy i každodenní náklady domácnosti.

2. tip – třiďte odpad a vybírejte jednodruhové obaly

Třízení odpadu je jedním ze základních kroků, jak přispět k ochraně životního prostředí. Přispívá totiž k šetření výrobních surovin a umožňuje odpad recyklovat pro další využití. Ne vždy je ale třídění tak úplně jednoduché, a ne všechny obaly od drogerie a kosmetiky jsou tak snadno recyklovatelné. „Při výběru produktu je důležité vybírat ty zabalené v jednom typu materiálu. U takového obalu pak před vhozením do odpadu nebo samotným zpracováním není potřeba jeho části od sebe nijak složitě oddělovat, což je pak jednodušší pro recyklaci. I to je důvod, proč ve FeelEco striktně dodržujeme kritérium jednodruhovosti. Třeba naše plastové obaly mají plastové etikety i uzávěr. Zákazník tak celý obal vyhodí do plastového odpadu a nemusí např. složitě odlepovat papírovou etiketu, což je často používaná kombinace materiálů na obalech na našem trhu,“ vysvětluje Ladislav Forgács, Senior Buyer ze společnosti Fosfa, ve které je značka FeelEco vyvíjena a vyráběna od začátku.

3. tip – využívejte své spotřebiče efektivně

I když máte úspornou myčku nebo pračku, je důležité myslet na to, jak je využíváte. Vždy by měly být dostatečně naplněny, abyste zbytečně neplýtvali vodou a energiemi na pár kousků nádobí nebo oblečení. Málo naplněná pračka navíc může vést i k tomu, že se vám oblečení dobře nevypere a budete muset prací cyklus opakovat. Pro odstranění nečistot je totiž důležité také tření, které vzniká mezi bubnem pračky a oblečením. Pozor byste ale samozřejmě měli dát také na příliš přeplněnou pračku. Prací prášek v tomto případě nemusí do oblečení proniknout dostatečně, prádlo se také nedostatečně promíchá a bude se málo třít o buben pračky. Nemusí se tedy dobře vyprat a vy byste tak museli některé kousky oblečení prát znovu.

Neméně důležitá je pak také teplota a volba správného programu. Vždy byste měli zohlednit doporučení výrobce pro praní. Není totiž jedno z jakého materiálu je oblečení vyrobeno. Z toho většinou vyplývají velmi odlišné nároky na jeho údržbu. Jinak riskujete jeho poničení nebo rychlejší opotřebení. A jak přesně tímto krokem přispějete k udržitelnějšímu životnímu stylu? Velmi jednoduše. Pokud se o oblečení budete dobře starat, déle vám vydrží a vy se tak vyhnete zbytečnému nakupování stále nových kousků. K tomu navíc můžete přispět i volbou správných přípravků. Zvolte takové, které vám pomohou uchovat vaše oblečení čisté, ale také dlouho v perfektním stavu. U většiny prádla to znamená, že prací prostředky by měly mít schopnost zachovávat barvy oblečení. Jen tak může dlouhodobě vypadat stále jako nové a vydržet tak dlouho ve vašem šatníku.

4. tip – vyberte účinný přípravek

Účinnost přípravku je dozajista jedním z velmi důležitých faktorů a má hned několik benefitů. Jednak budete mít radost během praní a uklízení, protože si perfektně poradí se skvrnami a nečistotami, ale také vám déle vydrží a potěší i vaši peněženku. Účinného prostředku totiž stačí méně a vy tak ušetříte jak za produkt, tak za cesty do obchodu.

5. tip – složení ohleduplné ke zdraví vaší rodiny i přírodě

Pokud je vašim cílem ekologičtější a udržitelnější domácnost šetrná především ke zdraví vaší rodiny, vyplatí se sledovat i složení přípravků a volit takové, které jsou šetrné, mají vysoký podíl přírodních látek a neobsahují toxické látky, které jsou pro zdraví škodlivé. Vždyť co je dobré pro naše zdraví, je ve své podstatě dobré i pro přírodu, jejíž jsme součástí. „Obvykle k nebezpečným látkám patří některé konzervanty a parfémy, které jsou nejčastějším zdrojem alergenů. Patří sem konzervanty jako např. bronopol, který je známý jako zdroj formaldehydu, dále konzervanty ze skupiny isothiazolinonů, jako je např. MIT či CMIT/MIT, které patří mezi silné kontaktní alergeny, a dále parabeny nebo jiné podobné složky, které mohou patřit mezi endokrinní disruptory. FeelEco produkty mají vysoký podíl přírodního složení a jsou vyvíjeny především s ohledem na zdraví. Jsou také snadno biologicky rozložitelné. Základem aktivních látek ve složení jsou především rostlinné oleje a podpořeny jsou pak minerálními látkami a enzymy,“ uvádí Radek Marták, ředitel výzkumu a vývoje FeelEco.