Barevný podzim a zima na terase

Je tu podzim a s ním kratší a chladnější dny. Ještě se nám ale nechce zůstávat doma a připravovat se o blahodárné sluneční paprsky a čerstvý vzduch. Pokud máte terasu, pergolu nebo aspoň balkón, můžete si ještě pár hezkých chvil venku na sluníčku vychutnat - těšit se z barevných květů a plodů, vypít si kávu a dát si něco dobrého k tomu spolu s vašimi blízkými.

0

Jak prožít krásné podzimní dny venku u domu

Vaše terasa nebo balkón nemusí být už teď uklizené na zimu. Byla by škoda tento venkovní prostor ještě nevyužívat, když zrovna neleje jako z konve nebo nemrzne. S pár úpravami a novými terasovými doplňky si rádi i s přáteli na terase ještě užijete.

Jak se na terase zahřát

V chladnějších obdobích roku je důležité, abyste zabránili podzimnímu větru znepříjemnit nebo znemožnit vám pobyt venku. Nejjednodušším způsobem jsou různé stěny, které vytvoří příjemné závětří. Vyberte si takový materiál, který se vám bude líbit a nejlíp vyhovovat. Buď klasický přírodní – dřevěné mřížky s bambusovou výplní, spletenými travinami nebo textilem. Jejich nevýhodou je menší trvanlivost a taky hořlavost.

Druhou možností jsou lehké průsvitné polykarbonátové desky, které se dají lehce odstranit a uskladnit. Díky skleníkovému efektu můžete mít i v chladných slunečných dnech na terase příjemné teplo.

Zahradní a terasová topidla

Pobyt na zahradě si můžeme prodloužit a zpříjemnit pořízením vhodného terasového ohřívače. Vybírat budete nejspíše ze dvou hlavních kategorií – plynové ohniště a tepelné infrazářiče. V čem se tyto dva typy liší?

Teplo u plynového ohřívače se vytváří zahříváním chladného vzduchu a působí v celém okolním prostoru. Hořák lze umístit ve výšce stolu nebo v blízkosti posezení. Potřebujete ještě propanbutanovou láhev a můžete si užívat příjemnou teplou a milou podzimní atmosféru s kouzlem ohně.

Paprsky z infrazářiče dopadají přímo na určený předmět nebo osobu, a tím ho ohřívají.  Infračervené sálavé teplo je přirozenou součástí slunečního záření, proto je nám při něm tak příjemně. Tato venkovní topidla najdete v různých provedeních a barevných variantách, k pevnému nainstalování nebo menší přenosná, s manuálním nebo dálkovým ovládáním, v různých cenových hladinách.

Luxusní a kvalitní značky vybavení na terasu

Určitě vám záleží na tom, aby podzimní pobyt na vaší terase byl co nejpříjemnější, aby si užily všechny vaše smysly – barevnou nápaditou výzdobu, pocity tepla na sluníčku, chutě a vůně vašich domácích specialit, zvuky podzimní přírody…

Než přijde tmavá a studená zima, využijte každé vhodné chvilky. Luxusní zařízení terasy či pergoly, které vám nabídnou kvalitní značky terasových doplňků, vykouzlí na zahradě tu správnou atmosféru.  Ať už si budete chtít pořídit zahradní nábytek, venkovní topidlo, gril, betonové designové květináče na terasu, polštářky a deky, zaměřte se na design, kvalitu a bezpečnost.

Podzimní rostliny a dekorace

Letničky odkvetly a terasu jste asi už uklidili. Ještě ale stojí za to vyměnit letní výzdobu za podzimní a vytvořit si tak útulnou venkovní oázu. Odkvetlé a uschlé letničky udělají radost žížalám na kompostu.

Do prázdných menších i velkých květináčů a truhlíků ještě zasaďte dvouletky a trvalky, které vaši terasu rozzáří pestrými barvami. Vybírejte podle velikosti terasy nebo balkónu a podle velikosti nádob, které máte k dispozici. Nezapomeňte truhlíky na balkoně nebo parapetu dobře upevnit, aby nezpůsobily nehodu. O to určitě nestojíte.

Kupte nový substrát, ve kterém jsou už obsaženy všechny potřebné živiny, které vaše rostliny využijí.

Foto: SunSystem.cz

Jaké květiny na terasu nebo balkon vybrat

Běžte na procházku a inspirujte se v okolních zahrádkách, parcích a zahradních centrech. Kombinujte barevné květiny, keře se zajímavými listy, bylinky a zralé plody v designových květináčích.

Nejoblíbenější květy podzimu

Listopadky, jak se říká drobným chryzantémám v různých barvách, jsou oblíbené podzimní květiny, které vydrží až do prvních zimních dní. Dřív se sázely v období Dušiček hlavně na hřbitov, dnes si díky mnoha krásným barvám s nimi zdobíme okolí svých domů.

Podobné je to i s maceškami, které vydrží až do jara, kvetou na podzim, někdy i v zimě, a znovu na jaře. Vytvořte z nich krásné truhlíky na okno, nebo je zakomponujte mezi rostliny na terase. Vybírejte z různých kombinací barev a tvarů, drobnokvěté i s velkými květy, převislé, objevují se i se střapatými listy. Všechny působí mile a vesele.

Vřesy a vřesovce patří také k nejoblíbenějším podzimním kvetoucím rostlinám. Z drobných kvítků vysázíme úchvatné kompozice, které vás budou okouzlovat i přes zimu. Patří k vhodným podzimním rostlinám do truhlíků.

Krása zralých plodů

K dalším oblíbeným dekoracím podzimních teras patří nejrůznější tykve a ostatní zralé plody. Tykve rozmanitých tvarů a velikostí svádí k rozvinutí vaší kreativity. Ať už použijete barevné drobné okrasné plody, které vás překvapí svými roztodivnými tvary a vydrží dlouhé týdny a měsíce v bezvadném stavu. Nebo využijete velkých klasických dýní, z nichž vyřežete rozmanité ozdoby podle předloh sami (a z vnitřku si upečete lahodný koláč, nebo uvaříte vynikající polévku).

Z tykví se dají vyrobit různé postavičky pohádkových bytostí nebo zvířátka, určitě si to s malými dětmi užijete. Z podzimní procházky si přineste a využijte také červené šípky, lesklé kaštany, na zahradě třeba najdete oranžové lampiony mochyní, kukuřici, ořechy.