Světové trendy v kuchyních

Chystáte se na rekonstrukci kuchyně nebo si dokonce pořizujete novou? Chtěli byste změnu a hledáte inspiraci? Tak vás jistě budou zajímat trendy ve světě.

0

Kuchyně je srdcem domova, kde tráví značnou část nejen ženy, ale také celá rodina. Místo často spojené s obytnou částí by mělo být nejen účelné a funkční, ale také příjemné.Velkou roli při výběru hraje i design a je vhodné dobře zvážit i jeho nadčasovost, protože pořizování nové kuchyně představuje investici na delší dobu.

Hitem jsou vitríny

Inovace a nové impulzy jsou vidět především na mezinárodních veletrzích, kde výrobci představují novinky na daný rok. Podle bytové designérky Markéty Killi se světové trendy mohou lišit od situace na českém trhu:

„Pokud jde o materiály, používají se kovy, jako jsou měď, mosaz, zlato, rez, a to v různých zpracováních, ať je to lesk, mat nebo broušené. Na dvířkovinu jsou oblíbené metalické lamináty, jak ve své původní podobě, tak i v jejich velmi zdařilé imitace. Módní je rovněž pracovat s přírodními materiály jako je surové dřevo, mramor, keramika, nebo zapojovat přírodní prvky v interiéru (větve, kaktusy a sukulenty, trávy). Sklo se uplatňuje v různých podobách, probarvené i satinované, a velkým hitem jsou tzv. skleněné vitríny, kde je vše podsvíceno.“ 

Obytná kuchyně

Vzhledem k tomu, že kuchyně už nejsou oddělené místnosti, ale tvoří součást obývacího prostoru, je třeba je vhodně zakomponovat, aby přirozeně ladily, a také aby se daly jednoduše uklidit. Moderní kuchyně připomínají obývací stěny nebo „obytné kuchyně“. Z tohoto důvodu se nabízejí posuvné panely, pevné rolety či skládané dveře, které rychle skryjí nepořádek a spotřebiče na kuchyňské desce.

Nové kuchyně také začaly ovládat inovativní technologie přípravy jídla, které umožňují šetrnější přípravu jídla ve větším pohodlí. Chcete-li zredukovat počet spotřebičů, investujte do chytrých spotřebičů, které zvládnou více funkcí najednou a ušetří vám čas při přípravě jídla i místo v kuchyni.

Multifunkční ostrůvek

Podle návrhářů je nezbytným prvkem,který se stal populárním i v Čechách, centrální kuchyňský ostrůvek. Je však nejen efektní, ale také praktický. Neslouží už jen jako bar nebo pracovní deska, ale je do něj zabudována varná plocha s odtahem dolů, mycí plocha, odkapávač i vestavěné úložné prostory. Dokonce na něj může navazovat i jídelní stůl, který vznikne díky posuvné desce.

Zapomeňte na bílou

Pokudjde o barvy, není třeba se držet strohé bílé, která dominuje už několik let na českém trhu. Letošním hitem se stala sytě fialová barva, která v kombinaci s přírodním kamenem a metalickými prvky působí nadčasově. Pokud se vám zdá příliš odvážná, zvolte jiný odstín,např. levandulovou či fuchsiovou.Módní jsou i odstíny zelené a modré, které působí atraktivně v kombinaci se dřevem.

A kdo chce radikální změnu, může sáhnout i po černé barvě, která vnáší doprostoru luxus. Doporučuje se vhodně zkombinovat s kontrastními plochami či doplňky v bílé barvě nebo se světlým dřevem. Příznivci světlých barev mohou zvolit pastelové barvy v odstínech žluté nebo růžové.

Češi mají rádi technologie

Zatímco za našimi hranicemi dají zákazníci na výjimečný design, český zákazník je zaměřen především na cenu a praktičnost. Stále oblíbeným materiálem je dřevo, ale používá se často jeho imitace. Lesklé povrchy se nahrazují matnými a populárním se stává i řešení bez úchytek. I když jsme ve výběru nábytku poměrně konzervativní, vítáme moderní technologie. Pokud tedy máte na rekonstrukci omezený rozpočet, vyměňte spotřebiče, doplňky a dekorace, nebo si pořiďte novou pracovní desku.