Jak uskladnit potraviny? Fenomén krabiček a dóz

Plastové krabičky v různých formách můžeme využít nejet na uskladňování potravin v lednici. Hodí se na cesty i na svačinu do školy či práce. Ale ne všechny plastové krabičky jsou vhodné na všechno – je rozdíl mezi tím, jestli v ní budeme ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě, nebo ji hodláme naopak uschovat do mrazáku. Jak se v těchto krabičkách vyznat?

0

Poradí nám symboly na zadní straně


Využití plastových krabiček je opravdu veliké. Hodí se na spoustu různých věcí. Můžeme začít třeba u skladování potravin v ledničce. Na tento způsob využití se hodí téměř všechny krabičky, i když u některých hrozí riziko uvolňování škodlivin při dlouhodobém uchovávání. Takto uschované potraviny vydrží mnohem déle relativně čerstvé a neosychají. Na používání krabiček v ledničce není snad žádná nevýhoda, neuvolňuje se případný zápach z jídla a protože jsou krabičky průhledné, je i snadno rozpoznatelné, co se ukrývá uvnitř. Pokud ale chceme jídlo v krabičce zamrazit, měli bychom otočit nádobu dnem vzhůru a zjistit, jaké symboly najdeme. Vyobrazené piktogramy by nás měly informovat o všem podstatném – zda je vhodné krabičku dávat do mikrovlnné trouby, nebo výrobek používat k zamrazování. Pokud však na zadní straně krabičky žádné symboly nenajdeme, už to o něčem vypovídá. Je důležité – ať už před ohříváním, nebo zmrazováním – zjistit, na co je naše krabička určená a vhodná.


Praktické skladování s vychytávkami

Druhů různých krabiček je v dnešní době opravdu neuvěřitelné množství. Existují už různé boxy s oddělenými nádobkami, které se dají vytáhnout. Velmi praktické jsou i krabičky s umístěným ventilem – dá se podle potřeby otevřít, takže to krabičky můžeme schovat i teplé jídlo a nechat ho takto vychladnout. Jsou tady i možnosti s extrémně těsnícími víčky, takže můžeme převážet například i polévku.

Plast nebo sklo

V době, kdy se snažíme o zdravý životní styl a eliminaci škodlivých látek, které dostáváme do těla, jsou i plastové krabičky velmi řešeným tématem. Pokud se bojíte škodlivin, které by se mohly z plastových krabiček dostat do jídla, existují dvě řešení. Můžete prozkoumat piktogramy a zjistit, k čemu je vaše krabička vhodná. Druhou možností jsou například skleněné krabičky, kterých se začíná vyrábět velké množství. Různé tvary, velikosti, druhy. Nevýhodou těchto skleněných nádob je oproti plastovým jejich váha. V tomto ohledu se nedají srovnávat, ale ve všech dalších jsou skleněné krabičky pravděpodobně lepším řešení v uskladňování i převážení potravin. Máte jistotu, že nemusíte mít strach.

A co vy, používáte krabičky k uskladnění jídla?