Špetka zlaté dodá interiéru nezaměnitelný ráz a punc luxusu

Zlatá je barvou zářivého letního slunce, luxusu a vznešenosti. Celkový dojem z interiéru hned posune jinam a promění každý fádní prostor v elegantní a přepychové obydlí. Aby ve vašem domově fungovala dobře, je potřeba dodržovat pár základních pravidel. Hranice mezi luxusem a nesympatickou okázalostí či dokonce nevkusem je až příliš tenká.

0
Foto pexels

Zeptali jsme se interiérové designérky Anke Glut, jak se zlatou barvou pracovat tak, aby vynikla i v klasickém moderním bytě a neproměnila ho v kýčovitou zámeckou komnatu.

Symbol přepychu

Zlatá barva je symbolem přepychu, ale dlouho byla v interiérech upozaďovaná. „Současný minimalismus volá po střídmých barvách a jednoduchých liniích, je praktický a velmi čerpá z odkazu meziválečného funkcionalismu. Odkazuje do budoucnosti, zatímco zlatá barva často v našich myslích evokuje dojem zpátečnictví, představíme si přezdobené zámecké paláce a nábytek v historizujícím stylu. Když se ale přenesete přes tento stereotyp, můžete si ji klidně užít s citem i ve vašem obýváku. Jen je potřeba s ní šetřit a dát jí prostor zejména na menších, solitérních kusech nábytku nebo se zaměřit na detaily. Uvidíte, že váš interiér nabere nový dech,“ doporučuje Anke Glut, známá bytová designérka s německými kořeny.

Vzkříšení zlaté z dějin zapomnění

Roky tato barva upadala v zapomnění a lidé se jí vyhýbali. Na mnohé působila výstředně až nevkusně – nevýhodou je, že právě zlatá se může okoukat rychleji než všechny ostatní. Byla by ale chyba vzdát se jí úplně. „Její extravagantnost je pro vás to pravé ořechové, pokud chcete se svým bytem experimentovat a chcete mu dodat šmrnc. Použijte ji jen v malém množství, zaměřte se na dekorace a bytové doplňky. Jakmile vás totiž omrzí, bude snazší vyměnit zrcadlo nebo odstranit zlatý květináč než řešit například výměnu stolu. Moje rada je pracovat se zlatou podobně jako ženy při oblékání, když hledají šperk na podtržení outfitu a své osobnosti. Také jim postačí jeden výrazný zlatý prsten či řetízek,“ radí Anke Glut.

Zlaté s mírou

Stejně tak vašemu interiéru postačí jen pár drobností se zlatým akcentem. Vyměňte povlaky na polštářích na sedací soupravě v obýváku, zvolte zlaté rámy obrazů či plakátů, vyberte si zlatou lampičku nebo svícen ve stejné barvě. Zbytek místnosti nechte ve světlých, tlumených tmavých odstínech nebo jemně pastelových barvách. Hodí se také odít do zlaté konce noh od židlí či stolků, vyměnit úchytky nebo přidat vázu. Oblíbeným řešením je také zakomponování svítidla se zlatými prvky do interiéru. Hlavní je, aby zlatá nikdy nebyla dominantní barvou, musí sloužit k doplnění dalších barev. Dobře se kombinuje také s bílou a černou, které tlumí její jásavou zář, ale vynikne i s tmavšími odstíny červené, modré, zelené i hnědé. Vyhněte se kombinování se zářivou růžovou nebo oranžovou – podobné barvy by jí sebraly pozornost a výsledný dojem by byl kýčovitý.

Zdroj: Anke Glut